Jakie właściwości posiadają wysłodziny browarniane?
Wysłodziny browarniane to produkty powstające podczas produkcji piwa. Niegdyś były one problematycznym odpadem, a dziś są powszechnie wykorzystywane w żywieniu zwierzą hodowlanych. Stanowią one doskonałą alternatywę dla drogich wysokobiałkowych dodatków paszowych. Jak powstaje oraz jakie właściwości posiada młóto browarniane?
Jak powstaje młóto browarniane?
Wysłodziny browarniane to biomasa, która powstaje podczas produkcji piwa. Co prawda można ją wykorzystać na wiele sposób, ale obecnie jest najczęściej wykorzystywana w hodowli zwierząt domowych.
Młóto browarne jest pozyskiwane w wyniku odfiltrowywania beczek przednich w poszczególnych kadziach zaciernych. Podczas produkcji piwa białka, tłuszcze oraz włókna pochodzące z ziaren jęczmienia słodowego ulegają hydrolizie enzymatycznej, a następnie przekształcają się w wysłodziny. Powstały ze słodu osad jest nierozpuszczalny i w kadzi filtracyjnej tworzy naturalną warstwę filtrującą. Przepuszcza się przez nią zacier, a później poddaje go dalszym procesom produkcyjnym. Pozostałe młóto jest płukane w wodzie o temperaturze od 77 st. C do 80 st. C. Dzięki temu dochodzi do rozpuszczenia się cukru oraz wymycia resztek przerobionej skrobi. Powstała w ten sposób brzeczka trafia następnie do kotła warzelnego, a wysłodziny stają się produktem ubocznym warzenia piwa.
Młóto browarniane stanowi największy ilościowo produkt uboczny podczas produkcji piwa. Na 100 hektolitrów piwa przypada od 15 do 20 kg wysłodzin. Najwięcej tego wartościowego odpadu powstaje podczas produkcji piwa pils. Uzyskiwane podczas produkcji tego napoju alkoholowego młóto jest bardzo atrakcyjne smakowo, zatem jest bardzo chętnie konsumowane przez krowy.
Młóto browarniane w postaci kiszonej oraz suszonej
Świeże wysłodziny browarniane zawierają w sobie aż 75 procent wody. W takiej postaci mogą one być spożywane przez zwierzęta w ciągu trzech dni.
Dłużej można je przechowywać oraz podawać zwierzętom pod warunkiem, że zostaną odpowiednio zasuszone lub zakiszone. Dzięki temu można bowiem uzyskać bardzo trwały bardzo produkt.
Do żywienia zwierząt hodowlanych doskonale nadaję się młóto suszone, bowiem jego wilgotność nie przekracza 13 procent. Dobrym pomysłem jest także kiszenie wysłodzin browarnianych w rękawach, silosach, pryzmach czy też belach cylindrycznych. Jeśli jest przechowywane w szczelnych pojemnikach oraz higienicznych warunkach, to wówczas można przedłużyć jego żywotność o kilka miesięcy. Wysłodziny te mogą być z powodzeniem wykorzystywane jako dodatek paszowy do mieszanek z kiszonką kukurydzianą, trawami oraz roślinami strączkowymi.
Cenne właściwości wysłodzin browarnianych
Wykorzystanie młóta browarnianego do sporządzania mieszanek paszowych jest prawdziwą rewolucją w żywieniu zwierząt przeżuwających. Młóto to cenna pasza mlekopędna, która zawiera w swym składzie aż 24 procent białka strawnego. Jego olbrzymią zaletą jest to, że jest w pełni naturalne.
W składzie wysłodzin browarnianych są obecne łuski, kiełki oraz nierozpuszczalne składniki zacieru, które to posiadają cenne właściwości odżywcze. Ponadto produkt ten charakteryzuje się tym, że jest wysokiej smakowitości, co w dużym stopniu sprzyja zwiększeniu poboru paszy przez zwierzęta.
Ta cenna domieszka do paszy posiada także właściwości mlekopędne oraz stanowi wysoko strawny tłuszcz. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, E oraz A. Wysłodziny charakteryzują się również tym, że posiadają bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu jest ono dobrze trawione przez zwierzęta oraz dostarcza od ich organizmu węglowodany strukturalne.
Bogactwo składników odżywczych zawartych w wysłodzinach sprawia, że ich stosowanie w dużym stopniu zwiększa u krów wydajność produkcji mleka oraz pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji prosiąt.
W żywieniu krów domieszka z młóta powinna być stosowana przede wszystkim w początkowej oraz w środkowej fazie laktacji. Warto pamiętać o tym, że dzienne dawki nie powinny przekraczać 8 kilogramów.
Ze względu na bogactwo cennych witamin, mikro i makroelementów oraz wysoką smakowitość wysłodziny doskonale nadają się także do karmienia trzody chlewnej. Stosowanie tego produktu w hodowli prosiąt w dużym stopniu sprzyja zwiększeniu przyrostów oraz wpływa bardzo pozytywnie na dobrą kondycję zwierząt w stadzie.
Najnowsze komentarze