Bukszpan – charakterystyka rośliny i zastosowanie

Bukszpan wiecznie zielony to jedna z najpopularniejszych roślin zimozielonych w Polsce. Wykorzystywana jest powszechnie w przydomowych ogrodach, jak i na przestrzeni publicznej – w parkach, na skwerkach i alejkach. Ze względu na łatwe formowanie i możliwość przycinania do wybranej wysokości świetnie sprawdza się jako naturalny żywopłot do oddzielania trawników od dróg i chodników.

Bukszpan – charakterystyka i zastosowanie

Bukszpan to piękny, gęsty krzew, który dorastać może do wysokości nawet 4 metrów, jednak zwykle przycinany jest na optymalną wysokość. Charakteryzuje się stosunkowo wolnym wzrostem, przez co nie wymaga wykonywania częstych czynności pielęgnacyjnych. Jego największą ozdobą jest bardzo gęsty, regularny pokrój oraz drobne, błyszczące liście w barwie ciemnej zieleni.

Bukszpany świetnie sprawdzą się w ogrodach klasycznych, francuskich i barokowych. Mogą być ciekawą ozdobą minimalistycznych ogrodów w stylu nowoczesnym i skandynawskim. Sprawdzają się jako element dekoracyjny oraz naturalne oddzielenie dwóch różnych części ogrodu (np. wypoczynkowej i użytkowej).

Wymagania i uprawa bukszpanu

Bukszpany preferują stanowiska o całkowitym lub dużym nasłonecznieniu, jednak mogą również być sadzone w miejscach półcienistych. Najlepiej rosną na glebach żyznych, bogatych w składniki odżywcze i lekko wilgotnych. Podłoże powinno być lekko zasadowe lub neutralne. Bukszpany świetnie znoszą wysokie temperatury i krótkotrwałe susze, nie tolerują jednak zastojów wody. Nawet podczas upalnych miesięcy należy ostrożnie dozować wodę w trakcie podlewania żywopłotu. Roślina wykazuje bardzo dużą odporność na zanieczyszczenia gleby i powietrza, przez co chętnie sadzona jest w ogrodach w pobliżu centrów miast i dróg szybkiego ruchu. Przygotowanie ogrodu do zimy powinno obejmować zabezpieczenie młodych osobników korą lub suchymi gałązkami przed mrozem i opadami atmosferycznymi. Starsze bukszpany zdecydowanie lepiej radzą sobie podczas zimowych miesięcy. Roślinę należy sadzić wiosną.

You may also like...